Kawa na targi – z czym to się je?
W ciągu kilku ostatnich lat obserwujemy powrót do organizowania eventów w trybie hybrydowym lub – coraz częściej – całkowicie stacjonarnym. Ta tendencja jest o tyle pocieszająca, że większość osób w świecie biznesowym docenia, jak ważne są spotkania biznesowe na żywo i możliwość budowania relacji z innymi ludźmi. Współpraca i networking to bardzo ważne elementy spotkań na żywo, dające całkiem nowe perspektywy na rozwój. Jak wiadomo – najlepiej poznaje się ludzi na przerwie przy kawie. Jaka kawa na targi czy konferencje sprawdzi się najlepiej?
Krótka historia przerw kawowych
Zwyczaj organizacji przerw kawowych narodził się w amerykańskim stanie Wisconsin pod koniec XIX wieku wśród norweskich imigrantów. W latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku, w tamtejszych mediach zaczęły pojawiać się różnego rodzaju kampanie reklamowe firm specjalizujących się w produkcji kawy, promujące spożywanie jej podczas przerw kawowych. Stopniowo zmianie ulegały formy, w jakich można było dostać kawę na różnego rodzaju wydarzeniach branżowych. Wersja rozpuszczalna została wynaleziona w Stanach Zjednoczonych w 1910 roku i do dziś cieszy się ogromną popularnością wśród kawoszy z całego świata.
Jak zorganizować przerwę kawową?
Im dłuższy jest dany event branżowy, tym większą ilość przerw należy uwzględnić w agendzie wydarzenia. Przykładowo, jeżeli trwa on 8 godzin, należy zaplanować minimum 2 przerwy kawowe i jedną dłuższą na lunch. Warto, aby oddzielały one bloki tematyczne spotkania. W związku z tym, przerwy powinno się rozpisać już na początkowym etapie planowania wydarzenia. Żeby nie wprowadzać zbędnego zamieszania, nie powinno się modyfikować harmonogramu podczas konferencji czy szkolenia.
Kawa na targi powinna być produktem najwyższej jakości – odpowiednio wyważonym, z lekką nutą goryczki. Smak napoju musi idealnie współgrać z serwowanymi do niego przekąskami – zarówno słodkimi, jak i słonymi. Stosowanie wyłącznie sprawdzonych sposobów parzenia gwarantuje należytą intensywność esencji, bez cierpkiego czy metalicznego posmaku oraz właściwy aromat. Do kawy obowiązkowo podać powinno się mleko lub śmietankę oraz cukier i słodzik (najlepiej w higienicznych, jednorazowych opakowaniach).
Poza kawą, w czasie przerwy kawowej warto zaserwować również herbatę czarną oraz owocową, a także zimne napoje – wodę (gazowaną i niegazową), a także soki owocowe.
Żadna przerwa kawowa nie może obyć się bez przekąsek. Idealnie do tego celu sprawdzą się pozbawione polewy i nadzienia ciasteczka czy wafelki, które można zjeść w ciągu paru minut bez konieczności sięgania po talerzyk. W roli słonych przekąsek świetnie sprawdzą się natomiast niewielkie kanapki i koreczki. Pamiętajmy, by zaserwować je zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej.
Kawa na targi z naszej oferty
W naszym asortymencie znaleźć możesz wysokiej jakości kawę ziarnistą umieszczoną w wysokiej jakości, eleganckiej, metalowej puszce z etykietą reklamową. Aby zachować jej aromat przez długi czas, zawartość opakowania może zostać dodatkowo zapakowana w szczelny foliowy woreczek.