Przyprawy w saszetkach – higiena i wygoda w jednym
Jeżeli prowadzisz lokal gastronomiczny – restaurację, kawiarnię czy bar szybkiej obsługi, jednym z produktów, którego nie powinno zabraknąć na znajdujących się tam stolikach, są przyprawy w saszetkach. Najpopularniejsze z nich to sól i cukier, które skutecznie wzbogacą smak zamówionej przez klienta potrawy. Pomagają dopasować jedzenie do indywidualnych preferencji gości, a przez co zwiększyć ich zadowolenie z usług.
Zalety pojedynczo pakowanych przypraw
Przyprawy w saszetkach to rozwiązanie niezwykle praktyczne. Za pomocą jednego szybkiego pociągnięcia Twoi klienci będą mogli wykorzystać ich całą zawartość. Saszetki stanowią świetną alternatywę dla mało poręcznych solniczek oraz pieprzniczek. W dodatku solniczki na skutek niewłaściwego użytkowania przez klientów mogą ulec uszkodzeniu i stracić swój oryginalny, estetyczny wygląd. Wymagają one również regularnego uzupełniania, o czym łatwo zapomnieć w ferworze codziennych obowiązków.
W naszym asortymencie znaleźć możesz przyprawy w saszetkach o wymiarach 35 x 50 milimetrów. Pojemność opakowania z solą to około 1 gram, pieprzu – około 0,2 grama. Na saszetkach umieścić możesz logo swojej firmy lub inny, indywidualnie zaprojektowany nadruk, który zwiększy rozpoznawalność prowadzonego przez Ciebie lokalu i podtrzyma wizerunek przedsiębiorstwa dbającego o każdy, nawet najmniejszy szczegół.
Co warto wiedzieć na temat soli i pieprzu?
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, to najpopularniejsza na świecie przyprawa, która nadaje smak przyrządzanym przez nas potrawom. Dzienne jej spożycie nie powinno być większe niż 5 gramów. Sól występuje w kilku różnych rodzajach. Kamienna idealnie sprawdza się w roli składnika do zup. Himalajską uznaje się za najczystszą i najzdrowszą; zawiera aż 84 naturalne minerały nadające jej różowego koloru. Sól warzona (najmniej wartościowa, będąca niemalże czystym chlorkiem sodu) najlepiej sprawdzi się do solniczki, a morska (zawiera naturalny jod i szereg minerałów) – do młynka.
Druga z przypraw, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie to pieprz. Dostępny jest on w kilku kolorach, lecz każda z odmian pochodzi z tej samej rośliny, jaką jest Piper nigrum. Barwa pieprzu zależy od momentu zbierania ziaren oraz sposobu obróbki. Zielony jest najbardziej niedojrzały. Po zerwaniu zamraża się go, a następnie suszy w wysokiej temperaturze. Czarny pieprz zrywa się stosunkowo szybko, gotuje i poddaje procesowi suszenia, w którego przebiegu marszczy się oraz ciemnieje. Pieprz biały zrywa się późno, a następnie moczy w wodzie przez około 2 tygodnie. W tym czasie zaczynają odchodzić z niego skorupki. Kolejny etap to suszenie aż do uzyskania białego koloru. Najmniej popularny jest pieprz czerwony, który po zerwaniu moczy się w occie lub solance.
Dodaj komentarz