Krówki z logo – jaka jest ich historia?
Krówki, nazywane również ciągutkami lub pomadkami mlecznymi, to polskie słodycze z miękkim, ciągnącym się nadzieniem. Krówki z logo są niezwykle popularnymi słodkościami reklamowymi wybieranymi przez wiele firm. Wręcza się je w czasie spotkań z klientami czy różnego rodzaju wydarzeń branżowych. Jaka jest historia tych słodyczy i w jaki sposób się je wytwarza? Odpowiedź – poniżej.
Historia krówek
Mianem ojca krówek określa się Feliksa Pomorskiego, który sztukę ich wytwarzania opanował już w czasach dzieciństwa, pracując u swojego wujka w Żytomierzu. Swoje umiejętności rozwinął na skalę przemysłową w Poznaniu, gdzie w latach 1921-1929 prowadził fabrykę słodyczy. Cukierki były zawijane w charakterystyczne papierki z wizerunkiem krowy, co przyczyniło się do popularyzacji ich nazwy. Po wysiedleniu przez Niemców w okresie okupacji, Feliks zdecydował się założyć wytwórnię krówek w Milanówku pod Warszawą. Spłonęła ona tuż po wyzwoleniu, lecz rodzinie Pomorskich udało się ją odbudować i wznowić produkcję krówek. W 1952 roku firma została upaństwowiona i włączona w strukturę „Przemysłu Terenowego”. Później stała się częścią „Zakładów 22 lipca”, które powstały na bazie przedwojennych zakładów Wedel. Po śmierci Feliksa Pomorskiego, przedsiębiorstwo przejął jego syn – Leszek Pomorski, a następnie wnuk – Piotr Pomorski. „Wytwórnia Cukierków L. Pomorski i Syn” z powodzeniem działa do dziś.
Jak produkuje się krówki?
Charakterystyczna konsystencja krówek wynika z czasu ich przechowywania po produkcji. Świeże krówki z logo ciągną się w całej swojej objętości. Jednak z upływem czasu, w wyniku krystalizacji cukru kruszeją od zewnątrz. Tego typu słodkości produkuje się z masła, mleka oraz cukru, są one mieszane, a następnie gotowane w dużej kadzi. Po paru godzinach, powstałą w ten sposób masę wylewa się na stół i studzi. Kiedy zastygnie po kilku dniach jest krojona i pakowana w papier. Słodycze porcjowane ręcznie są ciągnące i miękkie, maszynowo – nieco twardsze i bardziej suche. Poza klasyczną wersją, krówki są dostępne również w innych smakach, między innymi waniliowym czy kawowym.
Dlaczego warto zdecydować się na zakup krówek z logo?
Krówki z logo dostępne w naszym asortymencie produkujemy wyłącznie z najwyższej jakości składników. Odpowiedni sposób ich przygotowania sprawia, że mają one idealną konsystencję. Ich okres przydatności to aż 6 miesięcy, w związku z czym warto rozważyć kupno krówek w większej ilości. Co z pewnością sprawi, że w dowolnym momencie można poczęstować swoich stałych klientów czy potencjalnych kontrahentów pysznymi ciągutkami. Co więcej – całkowita wartość zamówienia będzie wówczas niższa, niż w przypadku zakupu niewielkiej porcji.